Skip to content

Българската роза и българското розово масло

Накратко за ‘течното злато’ на България

Българската маслодайна роза, символ на България, е известна като най-качествената маслодайна роза в света, а българското розово масло, наричано още „течно злато“, е ценна съставка в козметиката, парфюмерията и фармацията.

Високата оценка на българското розово масло се базира на уникалния му биохимичен състав, ежегодно инспектиран по строги критерии и подлежащ на строг лабораторен контрол с всяка нова реколта. Заради отличителните си качества и поради висок риск от спекулативни практики в тази сфера, „българско розово масло“ е защитено като регистрирано географско наименование на Европейския съюз, с ясно дефинирани критерии за приложимост. Според тях розовото масло далеч не на всеки един розопреработвател може да бъде с право наречено „българско розово масло“.

Приложения на българското розово масло

Розовото масло в голяма степен представлява не краен продукт, а суровина за влагане в разнообразни крайни потребителски продукти. Вероятно на това се дължи и не дотам доброто познаване на продуктът българско розово масло от широката публика в международен план. Всъщност, свойствата на розовото масло го правят високо ценена активна съставка в различни индустрии, а сред традиционно най-големите купувачи на българско розово масло са компании от държави като Франция, Япония, САЩ и други. Някои от по-разпространените му приложения са:

– в козметични продукти за анти-ейдж грижа и грижа за чувствителна кожа,

– във висок клас парфюмерия, заради отличителния, благороден и траен флорален аромат,

– в ароматерапията, с успокояващо, анти-депресивно и хармонизиращо действие,

– в хранителните добавки и фармацията, в медикаменти свързани с храносмилане и антисклеротично действие.

Поглед в бъдещето

По общо мнение на интервюирани розопроизводители и розопреработватели, българското розово масло има голям потенциал за развитие и достигане до широка публика чрез една индустрия, заемаща към 2022-ра година минимален дял в реализацията на розово масло, розова вода и розов цвят. Това е сферата на храните и напитките, в която розата набира все повече популярност през последните няколко години. Виж прогнозите и коментарите за бъдещето на розата в храните в серията видео интервюта с доставчиците на първата марка, специализираща в храни с българска роза в YouTube канала на Rosey’s Mark.