Skip to content

Ядлива роза. Скритият потенциал.

А ти знаеше ли това?

Изненадващо малко известен засега факт е, че маслодайната роза дамасцена, освен ценна етерично-маслена култура, е и ядливо цвете с възможности за ежедневна употреба. Това прави розата и нейните производни, розов цвят, розова вода и розово масло, интересни съставки за влагане в разнообразни храни. Макар и настоящия дял на хранително-вкусовата индустрия като ползвател на суровини от рози да е около 5%, влагането на розата в хранителни продукти и напитки е с вековни корени и днес е налице като трайна тенденция с постоянен ръст в световен мащаб.

С нейните полезни свойства, отдавна експлоатирани в козметиката, ароматерапията, фармацията и хранителните добавки, освен като отличителен флорален вкус, розата може да има ценен принос в модерното ежедневно хранене като активна функционална съставка. А традициите на България за отглеждане и преработка на най-високо качество маслодайна роза дамасцена, в комбинация с целенасочени усилия и дългосрочна работа за развитието на българската роза като ядливо цвете, имат реален потенциал да поставят храните с българска роза като значим фактор на световната кулинарна карта.

В България традиционните хранителни продукти, в които се влага роза са сладко от рози, чай и локум с роза. През последните десетина години обаче употребата на розата като съставка в храни и напитки преживява своеобразен разцвет. Вече се срещат разнообразие от хранителни продукти под различни марки и с различно качество, а основен ориентир за клиента при избор за покупка би трябвало да бъде съставът на продукта, както и произходът на вложените рози. Често за постигане на по-ниска цена вкусът и ароматът на розата се постигат чрез изкусвени и синтетични аромати и овкусители. Заместването на натуралните съставки от роза със синтетични такива постига по-ниска продуктова цена, но за голямо съжаление лишава потребителя от функционалните ползи на роза дамасцена за здравето. Поради тази причина е силно препоръчително изборът да се насочва към храни и напитки с роза от натурален произход.